Haagse Dakboerderij De Schilde is grootste van Europa

on

UF002 De Schilde

Ik mag weer eens trots zijn op m’n stad! Op 20 mei 2016 wordt in Den Haag de grootste stadsboerderij van Europa geopend. Urban Farming De Schilde is er bijna klaar voor. De dakboerderij heeft een kas van 1300m2 en een overdekte viskwekerij van 370m2. Daarnaast is er 250m2 gereserveerd voor de verwerking en verpakking van de producten. Een andere ruimte van 250m2 wordt op dit moment verbouwd voor evenementen en rondleidingen.

Ik was er in de tweede week van april 2016 om een kijkje te nemen:

Op de dakboerderij gaan de ‘dakboeren’ zo’n 50.000 kilo tomaten, sla en micro-groenten produceren. In de duurzame viskwekerij op de 6e etage gaan ze jaarlijks ook nog eens 20.000 kilo Tilapia-vis kweken. En dat allemaal zonder het gebruik van pesticiden, herbiciden en antibiotica! UF002 De Schilde moet de grootste commerciële stedelijke voedselproductievoorziening van Europa worden.
UF002 De Schilde

Workshops & Tastings
Lokaal gekweekte voeding van hoge kwaliteit – met échte smaak: dat is de belofte die Urban Farmers maakt. Ze zijn zelf overtuigd, maar weten dat het publiek nog overtuigd moet worden. “Eerst proeven, dan geloven!” zegt Shuang Liu (Urban Farmers Marketing Assistent) met sprankelende ogen. Grootse plannen zijn er: zo worden er workshops, tastings, events en cooking classes bij UF De Schilde georganiseerd om Hagenaars te betrekken, overtuigen en inspireren.

Ik kan niet wachten om met hen samen te werken – meer hierover soon! 

UF002 De Schilde

Een deel van de kas bovenop het gebouw is opgezet als een ontmoetingsplek voor bezoekers. Het prachtige uitzicht vanaf de bovenste etage krijg je er gratis bij. In het complex op de zesde etage komt een bezoekers- en vergaderruimte met een mobiele keuken en een glazen wand, met zicht op de productieruimte en de viskwekerij.

UF002 De Schilde

Levering lokale restaurants
Ook leveren ze vanaf augustus aan lokale restaurants: o.a. het Gouden Kalf, Mochi, De Kwartel, Maison de la Foret, maar ook aan catering partijen zoals Museum Catering en Hof Catering. Ze zijn nog op zoek naar meer restaurants, chefs en partijen die ambassadeur willen worden van de ‘Fresh Revolution’.

Urban Farmers gaat in De Schilde de volgende groenten kweken:

  • Cherry tomaten
  • Montenegro vleestomaten
  • Haiku tomaten – een zijde zachte roze trostomaat
  • Salanova salade (een speciale soort van Rijk Zwaan, elke week andere kleuren en variëteiten)
  • Babyleaf
  • Microgreens (sprouts)
  • Komkommers
  • Aubergines

UF002 De Schilde

Aquaponic-systeem
Aquaponics is een eeuwenoude methode om voedsel duurzaam te verbouwen. Urban Farmers heeft die techniek, met behulp van eigentijdse technologie, naar het nu vertaald voor de productie van vis en groenten.

Het principe: maak zoveel mogelijk gebruik van wat voedsel in zich heeft. Zo worden voedingstoffen die vrijkomen bij visproductie hergebruikt voor groenteteelt en zuiveren planten het water waarin ze vis kweken. Door deze manier van werken willen ze optimaal gebruikmaken van de kracht van natuur. En dat lukt goed: door aquaponics besparen ze, in vergelijking tot andere productiemethoden, tot wel 90 procent op waterverbruik.

Hoe gaat dit in zijn werk? Het restwater van de viskwekerij gaat de kas in, waar de meststoffen worden gebruikt voor de planten. Om dat proces te realiseren, worden er ook bacteriën gekweekt. Die zetten de ammonia van de vissen om in nuttige stoffen. Zelfs de CO2 van de vissen wordt gebruikt voor de bemesting van de groenteplanten.

UF002 De Schilde

UF002 De Schilde

UF002 De Schilde


Winactie: Fresh Weekly Basket & VIP Tour
Kweek jij thuis je eigen kruiden, groente of fruit? Upload een foto van je verse oogst en win een Fresh Weekly Basker + VIP tour op de dakboerderij! Kweek je thuis nog niets zelf, geen probleem! Haal speciale UF zaadmatjes op bij 1 van de Gastro-partners in Den Haag en kweek binnen een paar dagen je eigen red lace sla! Meer info vind je hier, onder ‘all photos’.

UF002 De Schilde

Weekmenu’s in je inbox?
Schrijf je ↠ hiergratis in voor mijn digitale magazine! Zo ontvang je complete weekmenu’s, fijne workouts, lekkere recepten, tips & tricks, de leukste artikelen en travel guides in je inbox!

» Volg mijn blog makkelijk via Bloglovin ❤
» Abonneer je op mijn Youtube kanaal ❤

RRMagazine_Online

Één reactie Voeg uw reactie toe

Laat een reactie, tip of vraag achter :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s