Tips » 10 Stappen Detox Beginners Guide

Green Monster Juice

Een nieuw jaar vol nieuwe kansen. Heb jij goede voornemens? Meer tijd voor jezelf nemen, nu eindelijk eens op yoga gaan, een meditatiecursus volgen of maandenlang gezond eten en sporten zodat je straks retestrak op het strand kunt paraderen?

Wat je reden of voornemen ook is, alles is mogelijk. Heel de maand januari staat voor mij in het teken van detoxen: een kickstart voor het nieuwe jaar dat nog gezonder gaat worden.

Onder detoxen versta ik jezelf ontdoen van opgebouwde toxines in je lichaam en je lichaam rijkelijk voeden met waardevolle voedingsmiddelen die dit proces versnellen.

Je kunt meteen drastisch beginnen met een sappenkuur, zoals de 7lbs in 7 days, de Balanzs Detox Sapkuur of die van Sapje. Deze kuren zijn echter best heftig en daardoor voor veel mensen moeilijk te volgen.

Detoxen voor beginners
Heb jij nog nooit eerder een detox gevolgd? Doe het dan rustig aan, vooral als je het niet gewend bent om heel gezond te eten en drinken. Heb je al eens eerder een detox gevolgd en ging dit je makkelijk af? Dan kun je best een wat heftigere kuur volgen, mocht je daar zin in hebben, waarbij je bijvoorbeeld alleen sappen drinkt of 1 keer per dag eet. Volg een dergelijke kuur niet te lang – vooral als je een heftige baan hebt. Drie tot zeven dagen is meer dan genoeg.

Wil jij zelf detoxen, zonder programma? Dat kan prima. De eerste stappen bestaan uit het vermijden van toxines, namelijk:

 1. Cafeïne & Suiker: koffie en zwarte thee moet je vermijden. Vermijd ook alle producten waar suiker in is verwerkt. Lees etiketten en eet/drink zo min mogelijk uit pak, blik of andere verpakkingen. Je lichaam heeft rust nodig, geen oppeppers die roofbouw plegen op je lichaam.
 2. Alcohol: Sowieso niet goed voor je lichaam en tijdens een detox echt een NO GO!
 3. Snelle/witte koolhydraten: laat pasta, witte rijst, aardappelen en brood staan.
 4. Vlees: Eet het liefst geen (rood) vlees of vet vlees. Als je het heel moeilijk vindt om helemaal geen vlees te eten, kies dan bijvoorbeeld voor (biologische) kalkoenfilet of kipfilet, gestoomd.
 5. Zuivel: Melk, yoghurt, kaas – laat dit allemaal staan! Vind je het moeilijk? Kies voor een melkvervanger zoals amandelmelk (ongezoet) of verdunde kokosmelk. Er is (veganistische) kaas te krijgen, maar hier zitten veel harde vetten in, beter van niet dus!

Daarnaast is het slim om de volgende stappen te volgen:

 1. Drink veel water! Het liefst minstens 3 liter per dag. Gedurende de dag kun je munt, gember en/of komkommerschijfjes toevoegen aan je kan met water om te variëren.
 2. Borstel je huid (optioneel maar wel aan te raden!) met een speciale huidborstel (verkrijgbaar bij o.a. The Bodyshop, De Tuinen – of de ‘schoenborstel‘ van de Albert Heijn). Droogborstelen verhoogt de bloedcirculatie, waardoor gifstoffen beter afgevoerd kunnen worden via lymfeklieren. Lees er hier meer over.
 3. Geniet van vers geperste groene sappen van groene groenten en kruiden. Spinazie, boerenkool, selderij, komkommer, peterselie & koriander. Voeg citroen, groene appels, peren en grapefruit toe voor de smaak. Neem dit bijvoorbeeld als lunch en/of ontbijt.
 4. Ook is het goed om elke dag minstens 20 minuten te sporten of oefeningen te doen die het detox proces versnellen. Hot yoga of flink zweten in de sportschool. Zweet alles eruit en wring je lichaam met yoga in posities die je organen stimuleren om gifstoffen sneller af te voeren.
 5. Ademhalingsoefeningen: het schijnt dat een groot deel van de toxines in je lichaam je lichaam verlaten via je ademhaling. Adem dus diep in en vooral grondig uit. Let actief op je ademhaling.

Eten
“Wat mag je dan wel?” Hoor ik je denken. Veel: denk in ‘plant power’! Voed je lichaam met biologische groenten en fruit, noten, zaden, soepen, verse sapjes, heeeeel veel water en kruidenthee. Een detox dag kan er als volgt uitzien:

Ontbijt – Een fruit salade, een groene smoothie, een groen sapje of havermout met amandelmelk en gedroogd fruit.

Lunch – Een grote groene salade (37 heerlijke recepten vind je hier), een soepje of een maaltijd met veel (rauwe) groenten en bijv. quinoa.

Diner – Een grote groene salade, zelfgemaakte soep, maaltijden met couscous/quinoa/zilvervliesrijst/peulvruchten/zoete aardappel als basis.

Snacks – Een handjevol noten, wortels, tomaatjes, komkommer, radijsjes, grapefruit, granaatappel, noem maar op. Denk in fruit (niet teveel zoet fruit zoals druiven) en vooral in groenten.

Probeer ‘s avonds minder te eten. Let sowieso goed op je porties! Schep iets minder op dan je gewend bent en eet langzaam, met aandacht. Ga niet voor de tv zitten en kauw elke hap goed. Gun je lichaam de tijd om te detoxen en dus bij te komen. ’s Avonds heeft je lichaam helemaal niet meer zoveel nodig, vooral als je na een lange dag werken op de bank ploft en daar niet meer vanaf komt… Ga je sporten? Dan is het wel slim om 2 uur van tevoren een vullende maaltijd te eten of smoothie te drinken.

Graag deel ik 3 recepten met jullie, die perfect passen in een detox dag. De recepten zijn gebaseerd op 1 portie.

Ontbijt: Groene Smoothie

Green Smoothie with Superfoods // Detox Beginners Guide

 • 2 handen vol spinazie
 • 1 avocado
 • 1 kiwi
 • Water ‘naar wens’
 • Superfoods ‘naar wens’

Mix alles in de blender en voeg water toe tot de smoothie jouw gewenste dikte heeft. De 1 houdt van vol en ‘lobbig’, de ander heeft de voorkeur voor een gladde smoothie. Schenk het in een glas en voeg naar wens jouw favoriete superfoods toe. Goji besjes, cacao nibs, bijenpollen – er is keuze genoeg!

Lunch: Rauwe havermout (‘Overnight Oatmeal) van amandelmelk met superfoods

Kokos Havermout Recept met Superfoods // Detoxen in 10 stappen

 • 200 ml amandelmelk
 • 1 handvol havermout
 • 2 el goji besjes
 • 2 el moerbeien
 • 1 el cacao nibs
 • 1 el geraspte kokos
 • 1 el bijenpollen
 • snufje vanillepoeder

Zet de amandelmelk met de havermout en de goji besjes de avond van tevoren in de koelkast, zo maak je ‘overnight oats’ oftewel rauwe havermout. Door de goji besjes te ‘wellen’ worden ze zachter en iets zoeter. Roer de volgende ochtend de rest van de superfoods erdoor en geniet van een voedzaam ontbijt vol superfoods!

Diner: Superfoods Salade

Superfoods Salad // Detoxen in 10 stappen

 • 1 handvol boerenkool
 • 1 avocado in stukjes
 • 1 peer in stukjes
 • 1 handvol cherrytomaatjes (gehalveerd)
 • 1 handvol pecannoten
 • citroensap van 1 citroen
 • superfoods naar keuze (goji besjes, inca bessen, cranberries & moerbeien zijn goede keuzes voor deze salade)

Doe alle ingrediënten samen in een kom en geniet van een heerlijk gezond diner. Ook lekker als lunch.

Vind een ritme & have fun! 
Detoxen hoeft niet perse afzien te betekenen. Zware detoxkuren zijn niet makkelijk te volgen en zullen zeker een uitdaging zijn, maar wat je ervoor terug krijgt is ontzettend veel waard. Na een detoxkuur word ik voor de wekker wakker (wat een wonder is), straalt mijn huid meer, zit ik lekkerder in mijn vel en ben ik een paar pondjes lichter. Ideaal!

Een ‘beginners detox’ zoals beschreven is makkelijker te volgen (want je eet fantastische dingen) en echt een feestje voor je gezondheid. Houd het vol, breng je familie/geliefde op de hoogte of doe het samen met iemand. Vind je eigen ritme, plan je dag in (doe genoeg boodschappen, neem salades en smoothies mee naar je werk) zodat je niet voor verrassingen komt te staan en daardoor met een smoes je detox afbreekt. Bovenal: doe je best & have fun!

Heel veel succes!!! Voor vragen kun je altijd bij me terecht via mijn Facebook pagina of laat een vraag/comment achter 🙂


RRMagazine_Online

Weekmenu’s in je inbox?
Schrijf je ↠ hiergratis in voor mijn digitale magazine! Zo ontvang je één tot twee keer per maand complete weekmenu’s, fijne workouts, lekkere recepten, tips & tricks, de leukste artikelen en travel guides in je inbox!

» Volg mijn blog makkelijk via Bloglovin
» Abonneer je op mijn Youtube kanaal voor
wekelijkse vlogs en receptenfilmpjes ❤

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Meike schreef:

  Een goede tip voor beginners is de 5 Day Detox van Stay Sharp Be Strong van Nikki Sharp. Is voor nog geen 8 euro te bestellen via haar website en is goed te volgen en duurt maar 5 dagen.

  1. Rosalie Ruardy schreef:

   Ik ga het eens opzoeken, bedankt voor de tip!

 2. Fenna schreef:

  Leuk om te lezen wat je als beginner kan doen om toch een beetje te kunnen detoxen! Ik ben erg benieuwd of jij ook aan calorieën tellen doet en of detoxen ook goed helpt bij het afvallen!?

  Groetjes Fenna!

  1. Rosalie Ruardy schreef:

   Hey Fenna,

   Sorry dat ik zo laat pas reageer, had je reactie gezien maar was vergeten te reageren! Ik doe niet aan calorieën tellen, dat is naar mijn mening niet nodig zolang je je gezond verstand gebruikt: veel groenten, niet te veel zoet fruit, weinig tot geen vlees en/of koolhydraten. Zo weinig mogelijk fabrieksvoer, blijft dicht bij de natuur :). Detoxen helpt zeker bij het afvallen, je zal in korte tijd wat gewicht kwijtraken, belangrijk is dan wel om een heel gezond patroon aan te houden – anders zit het er zo weer aan. Succes!!

 3. zaina fever schreef:

  Heel leuk artikel ik heb het uitgeprint! goed bezig!

  ik ben niet van plan om af te vallen, maar fit en gezond wil ik wel zijn 🙂

Laat een reactie, tip of vraag achter :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s