De Halve van Egmond aan Zee

Halve van Egmond

Hij is binnen hoor. Mijn allereerste medaille. Wat ben ik er trots op! Op zondag 10 januari liep ik samen met buddy Bas en zo’n 17.000 andere gekken de Halve van Egmond. De voorbereiding liet veel te wensen over, iets wat totaal niet bij me past, maar het liep nu eenmaal zo door omstandigheden…

Slecht voorbereid
Ik had me tot mijn eigen ergernis amper voorbereid: in de maanden ervoor heb ik totaal zo’n 10 keer hardgelopen en nooit verder dan 10K. Een week van tevoren deed ik mijn laatste ‘lange’ trainingsrondje van 15K door de duinen en dat ging slechter dan verwacht. Toen ik vorig jaar veel trainde voor de hele marathon van Rotterdam, deed ik 21K trainingsrondjes alsof het niets was. Ik liep het makkelijk binnen een uur en 45 minuten. Hoe anders was het nu: ik was compleet uit de running door een blessure én door luiheid.

Vergeten te eten
Op zaterdag 9 januari, de dag voor de Halve, vergat ik ook nog eens te eten door drukte. Zo dom! Om 17.00 uur at ik mijn eerste maaltijd: een stevig bord havermout met amandelmelk, banaan, kaneel en rozijnen. Dit at ik nog eens 2 keer die avond, en dat was dat. Goed slapen was er ook niet bij, ik heb nog net 4 uur slaap aan kunnen tikken: teveel spanning in mijn lijf en tot laat achter de computer gezeten. Ook had ik natuurlijk niets in huis gehaald voor de volgende dag – geen jelletjes of wat dan ook…

Te laat opgestaan 
De volgende ochtend kon ik maar moeilijk uit bed komen. Ik stond uiteindelijk te laat op waardoor ik me moest haasten richting Amsterdam om Bas op te halen om vervolgens naar Egmond te racen. Daar aangekomen konden we niet dichtbij de start parkeren waardoor we ruim 2 kilometer richting de start moesten lopen. We hadden nog maar 15 minuten tot de start (ik startte in het één na laatste startvak) dus we zetten het maar alvast op een rennen. Op nog een paar honderd meter van de start af hoorden we over de speakers ‘over 10 seconden start het laatste startvak’! 

We sprintten het laatste stuk naar de start, waar iemand van de organisatie zo lief was om even een hek voor ons open te doen zodat we niet helemaal om hoefden te lopen. Met een hartslag van 190 begon ik aan de race die nog veel moeilijker zou worden…

De eerste 10K: Met tegenwind hobbelen over het strand 
Gelukkig regende het niet meer, maar de wind was aanwezig. Niet zo’n klein beetje ook. Op het strand hobbelden we op een redelijk slakkentempo met een gigantische tegenwind achter de enorme sliert mensen aan, die voor een beetje beschutting zorgden. Viel er een gat in de sliert mensen dan werd de lucht uit je longen geblazen. Het was hard werken, maar wat een prachtig gezicht:

Halve van Egmond 2016

Halve van Egmond

Van 10K tot 18K: Tempo verhogen en de meute inhalen 
Toen we linksaf de duinen insloegen voelde het allemaal een stuk beter. De weg slingerde door een prachtig duingebied, met de wind mijn rug voelde ik me on top of the world. Dit kon ik wel uren volhouden! Wat een verschil met het strand.

Halve van Egmond

Dit euforische gevoel was van korte duur, want Bas meldde me dat we flink moesten versnellen als we nog onder de 2 uur uit wilde komen. Competitief dat ik ben stemde ik in om op een hoger tempo te lopen. Dit betekende dat we de hele meute voor ons continu in moesten halen. We liepen kilometers lang slingerend om de massa heen, over smalle paden, op onverhard terrein. Bas leidde, ik volgde. We gingen van 5:40 naar 4:55 en hielden dit een kilometer of 3 vol. Daarna een steady 5:10, tot het 18 kilometer punt.  Daar stond de man met de hamer op me te wachten.

Van 18K tot 21K: De man met de hamer bovenaan de Bloedweg 
Na het 18K punt kon ik niet meer lachen. Mijn lijf deed pijn, mijn hartslag kon niet meer normaal doen en mijn benen en voeten zeurden. Het was echt de laatste paar kilometers doorbijten en uitlopen, zo snel als ik kon. Bas sleurde me er doorheen met peptalks en letterlijke steuntjes in de rug. Bovenop de allerlaatste heuvel (waarvan ik later hoorde dat dit de ‘Bloedweg’ heet) hield ik het niet meer. Ik voelde me opeens super misselijk en mijn hartslag gaf 205 aan. Bas liep voor me en ik riep dat hij heel even moest wachten. Ik snelde naar de zijkant en ging een paar keer goed over mijn nek. Na een paar seconden bijkomen, konden we weer verder. De allerlaatste loodjes voelden zwaarder dan ik ooit had kunnen denken, wat een verschil met vorig jaar.. “Halen we het nog?” vroeg ik aan Bas. “Tuurlijk! Nog even, kom op!” En zo stiefelden we richting het einde.

De finish
Eindelijk was hij daar: de finish! Ik wilde versnellen maar mijn benen konden gewoon echt niet meer. “Ik kan niet meer, je moet me helpen!” zei ik tegen Bas. Hij pakte mijn hand beet en versnelde: het leek wel alsof hij een kindje meetrok! We leken te vliegen richting de finish, de laatste 100 meter. En toen: de finish. Ik reikte meteen naar mijn horloge en zetten hem op stop. Ik gilde het uit: de tijd op mijn horloge was 1:59:59 – we hadden het op 1 seconde gehaald!!! Ik kon 2 minuten lang niets uitbrengen. Het smsje met mijn officiele tijd kwam binnen: 1:59:51. Op negen seconden hebben we het gehaald.

Toen volgde de medaille, de blijdschap. Wat voelde ik me trots. I f#$&#%cking did it, op een minimale voorbereiding en met super slechte omstandigheden: tegenwind en het laatste startvak.

Finish Halve van Egmond aan Zee

Halve van Egmond

Twee dagen lang heb ik spierpijn gehad, vooral in mijn bovenbeen spieren. Op de derde dag na de Halve van Egmond had ik me alweer ingeschreven voor de volgende uitdaging: de CPC op 6 maart. Let’s do this!! Ik heb er zin in 🙂

Welke hardloopevenementen staan op jouw lijstje?


RRMagazine_Online

Weekmenu’s in je inbox?
Schrijf je ↠ hiergratis in voor mijn digitale magazine! Zo ontvang je één tot twee keer per maand complete weekmenu’s, fijne workouts, lekkere recepten, tips & tricks, de leukste artikelen en travel guides in je inbox!

» Volg mijn blog makkelijk via Bloglovin
» Abonneer je op mijn Youtube kanaal voor
wekelijkse vlogs en receptenfilmpjes ❤

Één reactie Voeg uw reactie toe

Laat een reactie, tip of vraag achter :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s