Inspiratie » De foodtrends voor 2016

Weekendkrat Vega

Weer een jaar voorbij, tijd om vooruit te kijken. Wat gaat er in het nieuwe jaar gebeuren op het gebied van voedsel? Gaan we ‘back to basic’ of ontdekken we weer allemaal nieuwe ‘superfoods’? Gaan we steeds vaker vegetarisch eten en keren we zuivel eindelijk de rug toe? Het afgelopen jaar was o.a. het jaar van foodtrucks, voedselboxen,  foodhallen, minder verspillen en lokaal verbouwd eten.

Uit verschillende artikelen over foodtrends in 2016 + mijn eigen verwachting, voorspel ik het volgende:

Vega(n) uit eten gaan

Hamburg Cafe Johanna - Vegan Breakfast

Het komende jaar zullen steeds meer restaurants inspelen op de wensen van vegetariers en veganisten. Restaurants hebben vaak voor vegetariers een niet al te creatieve keuze op de menukaart staan, voor veganisten is het (bijna) niet te doen om uit eten te gaan zonder vooraf te bellen en je wensen door te geven. Jammer, want veganistisch koken is ontzettend smaakvol en gezond. Je wordt er ook creatiever van in de keuken, want je bedenkt je maaltijd niet om het vlees of de vis heen – je start met het bedenken van welke kleurrijke en smaakvolle groenten bij elkaar passen. In het komende jaar gaan restaurants hier dan ook op inspelen. Naast een uitgebreide menukaart voor carnivoren komen er een paar creatieve, super smaakvolle vegetarische en veganistische gerechten op het menu. Yesss!

 

eenvoudige, gezonde maaltijden

Wij Nederlanders hebben er nogal een handje van om enorm veel ingrediënten te gebruiken bij het koken. Op zich niets mis mee, maar het wordt er vaak niet makkelijker of goedkoper van. De trend  van 2016 is dan ook: eenvoudiger en gezonder koken. Maak hiervan een uitdaging! Shop bijvoorbeeld niet meer dan 5 ingrediënten en maak hier een lekkere maaltijd mee. Inspiratie kun je bijvoorbeeld opdoen in de Italiaanse keuken: Italianen zijn meesters van eenvoud en smaak.

 

GEZOND THUISBEZORGD

DoorMeal Package (photo credits: DoorMeal.com)

Gezonde kant-en-klaar maaltijden tot je voordeur bezorgd, zoals DoorMeal (op het moment van schrijven helaas alleen nog beschikbaar in Amsterdam). Diensten zoals deze zullen mensen die een drukke baan hebben maar toch graag gezond willen eten op hun wenken bedienen.

 

Zo natuurlijk mogelijk

Bloemkool

Eten dat écht herkenbaar is. Stronken met spruitjes of enorme boerenkoolbladeren, groenten zoals het van het land komt. Ook zul je steeds minder plastic verpakkingen en tasjes zien. Verpakkingsvrije winkels zijn in opkomst!

 

MINDER ALCOHOL

Kiwi Granaatappel Mojito Mocktail

Minder… wat? Het verbaast me nog steeds hoe mensen reageren als je (een avondje) geen alcohol drinkt. Eens in de zoveel tijd las ik een ‘alcoholvrije periode in’ en die bevalt me altijd erg goed, het enige nadeel is vaak hoe de omgeving reageert.  Het valt me op dat er in cocktail barretjes en restaurants tegenwoordig heerlijke homemade limonades en iced teas te bestellen zijn. Dit zijn goede en leuke vervangers! Ik snap dat deze ‘trend’ een beetje uit het niets komt, maar hoe leuk een avond stappen met alcohol ook is, na het zoveelste biertje gaat het alleen maar bergafwaarts. Ik pleit voor een uitgaansleven met minder alcohol. Het is beter voor je lijf, je sociale leven, voor je omgeving… er zitten bijna alleen maar voordelen aan. Het enige nadeel is dat deze ‘hard drug’ (want dat is het eigenlijk) zo ontzettend sociaal geaccepteerd is. Hier moeten we doorheen breken. Drink niet of met mate. Waarom altijd helemaal ‘naar de klote’? Ga je vaak uit, kies dan vaker voor een avondje nuchter of kies af en toe voor een lekkere alcoholvrije cocktail (zonder al te veel suiker).

 

ZEEWIER

The Dutch Weed Burger

In 2016 gaan we experimenteren met alternatieve groenten zoals zeewier. De eerste Zeewierboerderij is een feit, en we kennen The Dutch Weed Burger inmiddels allemaal wel. Op het moment ben ik het kookboek ‘Groente uit de zee‘ aan het testen, waarin heel veel lekkere, gezonde, bijzondere recepten met zeewier te vinden zijn. Keep you posted!

 

smoothie of juice ontbijt

Green Monster Juice

Groene smoothies en juices zijn al jaren een ‘trend’, maar veel mensen drinken het af en toe als een ‘extra’tje’. Ik voorspel dat in 2016 steeds meer mensen hun ontbijt zullen vervangen door een verse juice of smoothie. Dit is vooral ideaal voor mensen die in de ochtend weinig tijd of geen honger hebben!

 

FLEXITARIERS

Pompoenstamppot met Waterkers en Geitenbrie

Veel mensen (ikzelf ook) vinden het moeilijk om vlees, zuivel en eieren helemaal te verbannen. Toch moeten we echt iets gaan doen aan de enorme vleesconsumptie en de daarbij horende kiloknallers. Doordeweeks vegetarisch eten en in het weekend een stukje biologisch vlees of duurzame vis is bijvoorbeeld een goede optie. Of vegan tot 16.00 uur en na 16.00 uur vegetarisch, zodat je toch een stukje kaas of een eitje kunt eten ’s avonds. Je zult zien dat je er veel gezonder van gaat eten, ook doe je het milieu en de dieren een enorme gunst.

Ik raad je aan om twee documentaires te kijken: Cowspiracy & Earthlings. Deze twee documentaires geven je allebei op een andere manier inzicht in de dierenindustrie. De een meer vanuit het milieu oogpunt, de ander vanuit dierenwelzijn.

Cowspiracy

Earthlings

 

We zullen zien wat 2016 voor ons in petto heeft :)!


Rosalie Ruardy Magazine

Weekmenu’s in je inbox?
Schrijf je ↠ hiergratis in voor mijn digitale magazine! Zo ontvang je één tot twee keer per maand complete weekmenu’s, leuke workouts, lekkere recepten en travel guides in je inbox ☺!

» Volg mijn blog makkelijk via Bloglovin
» Abonneer je op mijn Youtube kanaal voor
wekelijkse vlogs en receptenfilmpjes ❤

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Joke Kouwenhoven schreef:

  Mooi geschreven! Laten we hopen dat al je voorspellingen ook daadwerkelijk uit gaan komen: minder – of geen – vlees, meer zeewier, minder verpakkingen, minder weggooien van voedsel. Dan ziet de wereld er een stukje mooier uit!

 2. n schreef:

  beste rosalie,
  je hebt een hele gave blog en ik heb me zojuist geabonneerd op je online magazine!

  ik ben het alleen niet helemaal eens met je kijk op de vleesconsumptie,
  vlees is een goede bron van ijzer en meerdere vitamines en mineralen.
  het is wel erg belangrijk dat de dieren goed worden behandelt maar de meeste slagers zijn erg betrokken bij het welzijn van het dier.

  biovlees is een optie maar vergeet niet dat ‘bio’ niets zegt over de leefomstandigheden van het dier,
  vaak kan een dier uit de bio-industrie niet naar buiten vanwege het hoge besmettingsgevaar.
  dieren die goed zijn behandelt daarentegen krijgen genoeg loopruimte en frisse lucht en krijgen alleen medicijnen wanneer dit nodig blijkt te zijn.

  het punt is dat zodra je beslist om geen vlees te eten je jezelf uit het hele consumenten vraag-en-aanbod proces verwijdert.
  de enige manier om het welzijn van het dier te verbeteren is door ervoor te zorgen dat er vráág is naar een goed behandelt stukje vlees.

  dus persoonlijk zou ik graag mensen aanmoedigen om naar een vertrouwde slager te gaan en vlees te kopen wat goed is behandelt in tegenstelling tot het afzweren van vlees of zo min mogelijk vlees eten, uiteindelijk zitten er gewoon gezonde voedingsstoffen in en natuurlijk is het heel erg lekker!

Laat een reactie, tip of vraag achter :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s