Recept » Gerst salade met Granaatappel, Feta & Munt

Gerst Salade met Bosbessen, Granaatappel, Feta, Munt // Recept en fotografie door Rosalie Ruardy

Zin in een fris-zoete salade die ook prima als ontbijt kan? Maak deze heerlijke gerst salade met granaatappel, bosbessen, komkommer, feta en munt.  Gerst is een zogenaamd ‘oergraan’, je haalt het bij de natuurwinkel. Je moet het eerst wassen, daarna moet het een nachtje weken. De volgende dag kook je het binnen 20 minuten gaar.

Gerst
In Europa was gerst de eerst gekweekte graansoort. Archeologische vondsten bij de resten van Zwitserse paalwoningen tonen aan dat de cultuur van gerst van 2000-3000 v Chr. stamt. Als voedsel was gerst tot in de Middeleeuwen van groot belang. De gerstekorrels werden tot brij gekookt, maar er werden ook koeken en platte broden van bereid. Later werd gerst als voedselgewas bijna overal overvleugeld door tarwe.

Gerst bevat vooral veel mineralen en vezels. 100 Gram gerst is goed voor 27% van de ADH aan vezels. Het mineraal seleen zit voor 26% van de ADH in gerst. Gerst bevat ook enkele belangrijke aminozuren zoals tryptofaan wat voor 19% van de ADH in de gerstkorrel huist. Koper en mangaan zijn allebei met 16% van de ADH waarde vertegenwoordigd in deze edele graansoort. Fosfor is een belangrijk mineraal dat met 12% van de ADH in een ons gerst zit. Alle vitaminen en fytonutriënten bij elkaar hebben wel een synergetisch of elkaar versterkend effect waardoor de uiteindelijke antioxidanteigenschappen van het gerstekorreltje zeer goed zijn. (bron)

Gerst Salade met Komkommer, Granaatappel, Bosbessen, Feta en Munt // Recept en fotografie door Rosalie Ruardy

Wat heb je nodig voor 1 grote portie?

  • 1 portie spelt (ongeveer 75 gram)
  • 50 gram feta
  •  ½ komkommer in halve plakjes
  • 1 handvol bosbessen
  • 1 handvol munt, fijngehakt
  • 1 el granaatappel pitten
  • ½ limoen
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout

Was de gerst en laat het een nachtje in water weken. Kook het daarna zo’n 20 minuten op zacht vuur gaar. De gerst is klaar als hij nog een stevige bite heeft maar niet te hard is. Meng het sap van een ½ limoen en de olijfolie erdoorheen. Voeg dan de overige ingrediënten toe en meng het goed.

Zet het nog even een minuut of 30 in de koelkast zodat hij goed koud is. Serveer en maak het geheel eventueel af met een beetje vers gemalen peper en wat extra limoensap.

Meer inspiratie nodig? Volg me op Instagram!

Gerst Salade met Komkommer, Granaatappel, Bosbessen, Feta en Munt // Recept en fotografie door Rosalie Ruardy

Gerst Salade met Komkommer, Granaatappel, Bosbessen, Feta en Munt // Recept en fotografie door Rosalie Ruardy

Gerst Salade met Komkommer, Granaatappel, Bosbessen, Feta en Munt // Recept en fotografie door Rosalie Ruardy

Één reactie Voeg uw reactie toe

Laat een reactie, tip of vraag achter :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s