Tips » Hoe maak je de perfecte food close-up foto?

Bosbessen Close-up

In mijn vorige blog liet ik jullie zien hoeveel je kunt leren in een paar jaar tijd, en wat de beste algemene food fotografie tips zijn. Nu zoom ik in op de close up. Hoe maak je de perfect close up van eten? Welke lens, wat voor licht, welke hoek? En waarom zou je gebruikmaken van een close up?

Het doel van een close-up
Wanneer ik mijn recepten fotografeer probeer ik zo goed mogelijk in beeld te brengen hoe het eruit ziet, ruikt, hoe de structuur is. De details. Dit kun je het beste doen door middel van een goede, scherpe close up met een hoog diafragma – oftewel: het detail scherp en de rest van de foto onscherp. Mijn doel van een close up is de mensen zover te krijgen dat ze bijna een hap van hun scherm willen nemen. Het water moet ze in de mond lopen.

“Van ieder detail moeten ze trek krijgen. Mijn lezers moeten zin krijgen om het gerecht na te bootsen, dat is het doel van mijn close-ups. Zoals deze stapel havermout pannenkoekjes met kokos yoghurt en vers fruit.”

Banana Peanutbutter Pancakes // Rosalie Ruardy

Camera & lens
Op dit moment werk ik met de Canon 6D en de Canon 50mm portretlens (f1.8). Dat laatste getal staat voor het diafragma: hoe kleiner dit getal, hoe beter hij het doet bij weinig licht en hoe groter het scherpte-diepte verschil. Met de Canon 70D heb ik ook gewerkt, in combinatie met de Canon portretlens. Eigenlijk maakt het niet eens zo heel veel uit welke spiegelreflex je gebruikt, als je foto’s voor beeldschermen (dus blogs) maakt: een Canon 700D, 70D, 7D – je kan zover gaan als je zelf wilt. De Canon 5D Mark III staat al op mijn wishlist, maar voor nu werk ik goed met wat ik heb.

Een lens is veel belangrijker. Een close-up komt het beste tot zijn recht als je werkt met een goede lens met een vast brandpunt. Dit wil zeggen: je kan er niet mee in- en uitzoomen, en de lens heeft minder licht nodig om goed te presteren. Een 100mm is perfect voor macro fotografie: de super close-ups (je kent ze wel: van bloemen, insecten maar ook eten).

Blueberry

De 50mm werk niet voor super close-ups zoals de bovenstaande, maar wel goed genoeg voor close ups van kleine details.

Belichting
Zoals ik al benadrukte in mijn vorige blog over food fotografie: natuurlijk licht werkt het beste. Zet je tafel/onderwerp in een opstelling naast het raam, fotografeer idealiter tussen 10.00 en 14.00 uur. Schijnt de zon? Zorg dat je een wit semi-doorzichtig gordijn hebt om het harde licht tegen te houden. Houd een groot wit vlak in de buurt (foamboard/wit papier) om het licht tegenover het raam te weerkaatsen.

“Speel met de hoek vanuit waar je fotografeert, hoe het licht valt maakt of breekt de foto.”

Opstelling Food Fotografie

Instellingen
Ook erg belangrijk: je instellingen. Gebruik de automatische witbalans of stel deze handmatig in door met het licht waarmee je gaat fotograferen een foto te maken van een wit papier en deze in te stellen bij handmatige witbalans als ‘basis wit’. Fotografeer je met een spiegelreflex gebruik dan de Av/diafragma instelling: zo zorg je voor veel scherpte diepte verschil. Hoe lager het getal, hoe groter het verschil tussen scherpte en diepte. Dit zorgt voor mooie plaatjes met een scherpe focus waar het nodig is, de achtergrond/omgeving is onscherp. Ik speel meestal met een diafragma van 2.5-5 voor food fotografie close-ups. Gebruik een zo laag mogelijke iso-waarde om korrels in je foto te voorkomen. Gebruik geen flitser!

Canon irista
Met Canon irista kun je precies zien met wat voor apparatuur en instellingen een foto is gemaakt. Je kunt met deze online opslag tool alles makkelijk ordenen in mappen en met tags (bijv. close up/ontbijt/food/vakantie/etc). Alle metadata blijft behouden, en dat is handig want je kunt je foto’s alleen verbeteren als je precies weet hoe je hem geschoten hebt (op welke ISO, sluitertijd, diafragma). Je ziet het simpelweg aan de rechterkant van de foto staan als je erop klikt. Je kunt filteren (dus door al je foto’s zoeken) op: camera, lens, tags, bron. Als je bijvoorbeeld alleen je foto’s wilt zien die je gemaakt hebt met je spiegelreflex en 50mm lens, dan kan dat!

Werk je vanuit Adobe Lightroom (zoals ik), dan is het archiveren naar irista net zo makkelijk, want Canon heeft een speciale plug-in gemaakt waarmee je je favoriete foto’s automatisch als JPEG naar irista exporteert.

Canon irista

Hoe maak je deze foto?

  • Zet een tafel of andere ondergrond naast het raam neer
  • Plaats het te fotograferen gerecht of onderwerp op de ondergrond
  • Stel je camera in: schiet vanuit de Av/diafragma stand, met een automatische witbalans en een ISO waarde van 160
  • Zet een wit foamboard/vel tegenover het raam om het licht te weerkaatsen, zodat het onderwerp tussen het raam en het foamboard/vel staat
  • Speel met de hoek: bekijk je onderwerp door je lens en loop om de tafel heen om de beste hoek te bepalen
  • Schiet vanuit verschillende hoeken en speel ook met de indeling van de foto: zet je bord net even anders neer, verplaats wat hier en daar
  • Ga net zo lang door tot je denkt dat je minstens 10 mooie shots hebt (verticaal en horizontaal)

Chia Havermout Pap Close-up

Tevreden? Dan is het nu tijd om je beste foto’s te selecteren en deze te bewerken, hiervoor gebruik ik Adobe Lightroom. Wil je weten hoe? Dat vertel ik in het volgende bloggers tips artikel, stay tuned!

Één reactie Voeg uw reactie toe

Laat een reactie, tip of vraag achter :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s