Tips » Alles over food fotografie

Blogger tips

Mijn blog bestaan eind deze zomer 2 jaar. Als ik terugkijk naar hoe ik ben begonnen en waar ik nu ben, besef ik hoeveel ik geleerd heb. Vooral op het gebied van fotografie. Ik heb besloten om jullie als blogger eens in de zoveel tijd tips te geven. Hoe maak ik mijn foto’s, hoe heb ik mijn website gemaakt en wat zijn handige tools om te gebruiken?

Food fotografie 
De eerste in de reeks gaat over food fotografie. Ik heb wat foto’s van een paar jaar geleden naar boven gehaald met Canon irista, kijk en lach mee. Ik heb ze geschoten met de Canon 500D (50mm portretlens 1.8) en met een iPhone 5. Zo zie je maar hoeveel je kunt leren in 2 jaar tijd!

Mijn slechtste foto’s:

Thaise salade
Deze foto is natuurlijk veel te donker. Niet geschoten in natuurlijk licht en ik gebruikte mijn flitser. Allebei not done! Gemaakt met de Canon 500D met de 18-55mm kitlens.
Ook te donker! Daarom weer mijn flits gebruikt, wat er niet uitziet. Ook is de styling niet al te best. Veel te veel roze! Gemaakt met de Canon 500D Gemaakt met de Canon 500D met de 18-55mm kitlens.
Raw salad
What was I thinking? Geschoten met mijn iPhone 5, bewerkt in een app maar dat heeft het niet veel goed gedaan. Lelijke styling (restjes op de randen), geen natuurlijk licht gebruikt en de foto is veel te groen/geel. Juk!
Smoothie
Nog zo’n prachtig voorbeeld, ahum… Een groene smoothie met als achtergrond een kast? Zwarte nagels, afgebladderd. Geschoten met een iPhone 5 en niet te doen zo lelijk! Smoothie was trouwens wel lekker.

 

Woooooow :o. Bijgekomen? Dan nu een paar foto’s waar ik op het moment heel trots op ben en welke laten zien hoeveel je kunt leren in een paar jaar tijd. Geschoten met de Canon 6D en 70D met de 50mm 1.8 lens en met mijn iPhone 5s.

 

Mijn beste foto’s:

Gerst Salade
Dit is een goed voorbeeld, zo hoort het! Veel natuurlijk licht, mooier achtergrond, groot verschil scherpte-diepte (klein diafragma), mooie kleuren bij elkaar en fijn gestyled. Scherp op de juiste plekken! Geschoten met mijn Canon 6D met de 50mm 1.8 lens.
Nog een goed voorbeeld. Een sapje, maar dan met lekker veel natuurlijk licht en een mooie, logische achtergrond inclusief de ingrediënten. Het glas bevat nog wat druppeltjes, wat dorst op kan wekken ;). Geschoten met de Canon 70D en de 50mm 1.8 lens.
Nog een goed voorbeeld. Een sapje, maar dan met lekker veel natuurlijk licht en een mooie, logische achtergrond inclusief de ingrediënten. Het glas bevat nog wat druppeltjes, wat dorst op kan wekken ;). Geschoten met de Canon 70D en de 50mm 1.8 lens.
Plakje Bananenbrood
Lekkere close up, die precies laat zien wat hij moet laten zien: hoe fluffy het bananenbrood is geworden. Veel verschil in scherptediepte, mooie achtergrond, simpel bord en lekker overbelicht. Geschoten met de Canon 70D en de 50mm 1.8 lens.
Overnight Oats
Mooi voorbeeld van een foto geschoten met een telefoon, de iPhone 5s. Lekker veel licht, mooie achtergrond en een lichte edit met de app Landcam.

 

Mijn 5 tips
Food fotografie is een vak apart. Waar de echte pro’s die voor magazines en commercials schieten vaak werken met voorwerpen die je niet eens kunt eten, werken bloggers met echt eten. Wat ik maak, eet ik op. Ik schuif met de ingrediënten, bekijk mijn creaties vanaf verschillende hoeken. Ik heb mezelf op deze manier in de loop van mijn bloggers carrière echt een eigen stijltje aangemeten. Ik zorg voor veel natuurlijk licht en een mooie ondergrond. Mijn handelsmerk is mijn mooie sloophouten tafel, daaraan zijn mijn foto’s altijd te herkennen. Ik bewerk ze in Lightroom, daarover in een ander blog meer.
Hierbij mijn 5 tips voor beginnende food fotografen:

  1. Maak gebruik van natuurlijk licht. Schiet overdag, liefst pal naast een raam. Gebruik witte (kartonnen) platen om het licht te reflecteren. Schiet altijd in de schaduw, nooit in direct zonlicht. Gebruik desnoods een wit gordijn. Experimenteer en vergelijk!
  2. Fotografeer vanuit verschillende hoeken. Maak een close up, 3/4 of schiet vanaf boven (‘birds eye’).
  3. Gebruik geen flits voor food fotografie. Not done. Heb je niet genoeg licht, maak dan gebruik van een speciale lamp (zoals de Lowel Ego) of wacht op een dag met beter licht.
  4. Schiet in de AV modus en speel met scherptediepte. Maak verschillende foto’s, met een laag diafragma (veel scherpte diepte verschil) en met een hoog diafragma (alles op de foto is nu scherp).
  5. Gebruik props en mooi bestek. Speel met styling. Laat bijv. op de achtergrond wat ingrediënten zien zoals rauwe havermout.

Tip: Canon irista
Tot nu toe werkte ik altijd met Dropbox, maar sinds een aantal weken werk ik met Canon irista, wat in mijn ogen een super handige oplossing is voor het opslaan van je foto’s en dus herinneringen. Het is veel visueler, handiger ingedeeld en heeft een paar features die geen andere cloud based tool heeft. In dit filmpje wordt handig uitgelegd waarom deze tool zo handig is.

Irista ondersteunt een groot aantal type bestanden (waaronder RAW bestanden, heel handig), kent geen beperkingen ten aanzien van de bestandsgrootte. Ook kun je foto’s uploaden vanaf elk device: met je telefoon, tablet, met je laptop via de gratis te downloaden irista tool, met je camera als daar een wifi functie op zit. Mooie bijkomstigheid: irista is ondanks het feit dat het is gemaakt door Canon, geschikt voor alle type camera’s! Binnen irista kun de foto’s makkelijk filteren door bijv. alleen foto’s te laten zien die met je spiegelreflex of juist met je iPhone gemaakt zijn. Ook kun je filteren op wanneer de foto’s gemaakt zijn.

Winactie!
Aan mijn volgers die een gratis account aanmaken (tot 15GB is irista gratis) mag ik een HD Canon kookboek met mijn lekkerste recepten t.w.v. 60 euro weggeven! Wat moet je hiervoor doen? Antwoord geven op de onderstaande vraag:

Op welke foto ben jij het meest trots en waarom? 

Beschrijf je foto en/of laat hem zien (linkje). Het leukste antwoord wint een HD fotoboek met mijn lekkerste recepten en foto’s. De actie loopt t/m maandag 15 juni. Op dinsdag 16 juni maak ik de winnaar bekend via mijn blog en Facebook page!

Succes 🙂

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Myrthe Hopmans schreef:

  Heel leuk om te zien hoe jouw foto’s zijn verbeterd, ze zijn echt mooi geworden! Heel grappig ook om die ‘mislukte’ oude foto’s er naast te leggen. Ik heb sinds kort een blog waar ik veel veganistische recepten heb geplaatst voor een studie project. Ik ben ook veel gaan oefenen met het fotograferen van eten en ik merk dat mijn foto’s steeds iets vooruit gaan. Die tip van de druppeltjes werkt goed zeg (ik heb nu echt wel zin in dat wortelsapje) die ga ik ook proberen!

  Het meest trots ben ik op de foto van een zelfgebakken bananenbroodje:
  http://catfoodsandwiches.blogspot.nl/2015/05/dag-30-vegan-bananenbrood.html
  Misschien is het technisch niet de beste foto, maar ik vind het wel een mooi en interessant beeld geworden, omdat het perspectief net even wat anders is. De Chinese tekens op de houten snijplank en de plant geven het beeld een exotisch tintje (de kamerplant stond toevallig in de keuken omdat we nieuw laminaat in de woonkamer aan het leggen waren). Ook vind ik de donkere schaduwen wel mooi in het bak blik.

  Ik heb nog heel veel te leren en ontdekken, wellicht kijk ik over een tijdje als ik wat meer fotografie skills heb wel terug naar deze foto en de andere op mijn blog en denk ik ook ”hoe kon ik dáár nou trots op zijn!?”

  1. Rosalie Ruardy schreef:

   Hey Myrthe,

   Dankjewel :). Grappig om te zien he, echt van kinderspel tot foto’s waar ik nu oprecht trots op ben. Tof dat je vanuit je studie een blog bent begonnen, die ‘technische’ achtergrond mis ik helaas, maar ik doe mijn best :).

   Mooie foto, wat ziet dat bananenbrood er heerlijk uit! Leuk gedaan inderdaad, lekker spelen met hoeken en props. Je andere foto’s zijn ook heel mooi, je maakt echt goed gebruik van natuurlijk licht zie ik. Veel wit op de achtergrond, daar hou ik ook van. Mooi stijltje heb je, complimenten! Heerlijk ziet die chia pudding er ook uit, maar van de structuur moet je inderdaad houden.

   Keep up the good work! X

Laat een reactie, tip of vraag achter :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s