Travel » Hamburg voor Healthy Foodies (travel guide)

The Healthy Foodie Guide to Hamburg by Rosalie Ruardy

In augustus, tijdens de Hamburg Cruise Days, heb ik op uitnodiging van Hamburg Toursim mijn eerste perstrip gemaakt. Ik vond het geweldig! Alles was tot in de puntjes verzorgd, van vlucht tot hotel, van ontbijt tot lunch en avondeten. De tweede stad van Duitsland heeft mijn hart gestolen, want naast het volle programma ben ik er ook genoeg op uit geweest om alle gezonde hotspots te ontdekken. De haven, het contrast tussen de Reeperban (oude rosse buurt) een het chique Winterhude, de fietsen, mensen en natuurlijk alle heerlijke tentjes waar je super gezond kunt eten en drinken… Hamburg is een aanrader!

Ga jij binnenkort naar Hamburg? Ik heb een paar reistips voor je verzameld:

 • Huur een fiets

Het eerste wat je volgens mij bij elke city trip moet doen is: een fiets huren. Op deze manier kun je de stad veel sneller verkennen, wat handig is als je maar een paar dagen hebt.  rent a bike. Hamburg is echt een fietsstad, de wegen zijn breed en de auto’s houden rekening met je. De shop ‘The Handlebar‘ heeft mooie fietsen te huur (in tegenstelling tot alle lelijke rode toeristenfietsen die je door de stad ziet cruisen). Voor 15 euro per dag (of 17 inclusief verzekering) krijg je een plaatje van een fiets mee. Ik koos voor deze witte cruiser met bloemen 😉

Hamburg by bikeHamburg // Healthy City Guide #travel #germany #healthy #cityguide

Erste Liebe Bar was de eerste hotspot die ik van mijn lijstje afstreepte, het zat toevallig erg dicht bij mijn hotel! Ik bestelde een wortel-appel-gember sapje en yoghurt met muesli en vers fruit. Toen de serveerster mijn bestelling op tafel zette kreeg ik een heerlijk voorgevoel: volgens mij is Hamburg een prima stad voor foodies. Ik had gelijk 😉

The Healthy Food Guide to Hamburg // by Rosalie RuardyThe Healthy Food Guide to Hamburg // by Rosalie RuardyThe Healthy Food Guide to Hamburg // by Rosalie Ruardy

De app ‘Spotted by Locals’ raadde mij dit cafe aan. Van een paar locals had ik ook al gehoord dat deze plek op het moment ‘hip & happening’ was. Op naar Cafe Johanna dus. Ik heb ben er twee keer geweest, 1 keer voor ontbijt en 1 keer voor lunch. Ik bestelde een bieten-wortel-gember-appel sapje en een bulgur-geitenkaas salade. Heerlijk van smaak en de portie was groot! Het ontbijt was nog specialer. Een Ayurvedic ontbijt bestaande uit boekweit pap met noten en vers fruit. De serveerster bracht het naar mijn tafel en vele hoofden draaiden mee, er klonk zachtjes: “What is that she’s having?”. Dit nieuwe gerecht stond nog maar net op de kaart, en na mij werd het gretig besteld door de locals op het terras. Ik geef ze niet ongelijk, het zag er fantastisch uit…

Ayurvedic Breakfast at Cafe Johanna, Hamburg // The Healthy Foodie Guide to Hamburg by Rosalie RuardyCafe Johanna, Hamburg // The Healthy Foodie Guide to Hamburg by Rosalie RuardyCafe Johanna, Hamburg // The Healthy Foodie Guide to Hamburg by Rosalie RuardyCafe Johanna, Hamburg // The Healthy Foodie Guide to Hamburg by Rosalie RuardyCafe Johanna, Hamburg // The Healthy Foodie Guide to Hamburg by Rosalie RuardyCafe Johanna, Hamburg // The Healthy Foodie Guide to Hamburg by Rosalie RuardyCafe Johanna, Hamburg // The Healthy Foodie Guide to Hamburg by Rosalie RuardyCafe Johanna, Hamburg // The Healthy Foodie Guide to Hamburg by Rosalie Ruardy

Mamalicious is beroemd om haar vegan blueberry pancakes. Met kokosslagroom. Hoe lekker!! Ik ging er langs, bestelde een portie blueberry pancakes met kokosslagroom en maple syrup + een blueberry smoothie. Het was heerlijk, al viel het me wel tegen dat de bosbessen niet vers waren. Klein minpuntje. Verder waren de pancakes heerlijk fluffy en de kokosslagroom goddelijk. De portie was zo groot dat ik het niet opkreeg (wat zelden voorkomt). Niet into panckes (wat??), ze hebben een uitgebreide kaart met o.a. Eggs Benedict, Caesar Salades, Veggie Burgers en meer. Leuk: je kan hier de hele dag door ontbijten!

The Healthy Food Guide to Hamburg // by Rosalie RuardyThe Healthy Food Guide to Hamburg // by Rosalie RuardyThe Healthy Food Guide to Hamburg // by Rosalie RuardyThe Healthy Food Guide to Hamburg // by Rosalie Ruardy

 • Hardlopen & SUP-pen

Als je op zoek bent naar een fijne plek om je dagelijkse rondje hard te lopen, ga dan naar het meer (middenin het centrum). Het uitzicht en de sfeer maken het een perfecte plek om je helemaal ‘zen’ te rennen. Het rondje is zo’n 7K, perfect voor een rondje in de ochtend als je het mij vraagt. Doe hem lekker twee keer achter elkaar in de avond als je een goede dag hebt! Op het meer kun je ook SUP-pen. Voor meer info, check de SUP Club Hamburg of SUP Co.

Hamburg Healthy City Guide

Hamburg SUP

Geboren en getogen op het strand, Scheveningen is mijn thuis. Als ik ergens ben waar ik het zand tussen mijn tenen kan voelen, ben ik blij. Al is dat een stadsstrand, het komt dichter in de buurt dan een grasveldje en een meer. Strand Pauli is het stadsstrand van Hamburg en helemaal ingericht op een dagje hangen in de strandstoelen met een cocktail in je hand terwijl je uitkijkt over de gigantische haven. Tegen de avond draait de dj fijne lounge en melodische deep house tunes (het blijft Duitsland, van muziek hebben ze wel verstand gelukkig) Probeer de 100% natuurlijk Aloha drink in de smaak ginger-lime, lekker fris en gezond!

Strand Pauli // Hamburg Healthy Foodie GuideStand Pauli Hamburg Aloha Drink at Strand Pauli HamburgStrand Pauli HamburgStrand Pauli Hamburg

 • Als je er toch bent, verken de straten rondom Strand Pauli

De straten rondom Strand Pauli en richting de Reeperban zijn de moeite waard vanwege de felle kleurtjes en street art, als je er toch bent – verdwaal en verbaas je!

Hamburg Boulevard around Strand Pauli
Boulevard Hamburg

 • Drink een iced coffee bij Elbgold

Een local uit Hamburg raadde me dit plekje aan via Instagram. Ik ben naar de Elbgold in het noorden van het centrum gegaan (Mühlenkamp 6) maar er zit er ook 1 vlakbij de Marktstraße (Lagerstraße 34) – deze schijnt een gezellig tuin te hebben! Bij Elbgold weten ze hoe ze een goede kop koffie moeten zetten. Toen ik er was, was het 30 graden dus koos ik voor een iced coffee. Deze was precies hoe ik hem lekker vind: niet zoet, ijskoud en een lekkere sterke koffiesmaak.

Iced Coffee at Elbgold Hamburg
Elbgold Hamburg

Om de hoek bij Elbold (in het noorden) vind je Stockholm Espresso Club. Een piepklein koffie cafe welke het zetten van koffie tot een kunst hebben verheven. Na een korte uitleg van de barista over de verschillende bonen en de manier waarop er koffie gezet kan worden, koos ik voor de ‘fruity airpressed coffee’. Het zag er uit als een sterke zwarte thee, maar het smaakte op een hele lichte manier naar een bessen-achtige koffie. Erg makkelijk te drinken en perfect voor in de ochtend – wanneer je een heel sterk kopje nog niet aankan. Dit tentje is echt een aanrader!

Stockholm Espresso Club HamburgStockholm Espresso Club HamburgStockholm Espresso Club HamburgStockholm Espresso Club HamburgStockholm Espresso Club HamburgStockholm Espresso Club HamburgStockholm Espresso Club Hamburg

 • Geniet van 100% natuurlijk roomijs bij Eiskantine

Een van de meest bijzondere plekjes die ik bezocht: Eiskantine. Weer aangeraden dankzij de app Spotted by Locals. Dit kleine ijs cafe staat bekend om haar heerlijke ijs, maar ik wist niet dat het echt zo bijzonder was. Ik heb kort met de eigenaar gesproken en hij vertelde me dat hij zijn passie voor goed ijs ontwikkelde doordat hij vroeger zelf als toetje wel eens bananen invroor en hier sorbet ijs van maakte. Zo hoorde ijs te smaken volgens hem: puur natuur en verfijnd. Hij gebruikt dan ook geen ‘kant en klare’ ijsmix of geur-kleur en smaakstoffen. Alles wat je proeft is puur natuur en alle ingrediënten zijn 100% biologisch. Ik heb alle smaken mogen proeven (geen straf, maar het zijn er ook niet heel veel). Ik was het meeste onder de indruk van de smaken mango, vanille (met echte spikkeltjes vanille) en pindakaas (met Nederlandse pindakaas). Ga hier alsjeblieft langs, you won’t regret it!

Eiskantine HamburgEiskantine HamburgEiskantine HamburgEiskantine HamburgEiskantine HamburgEiskantine HamburgEiskantine Hamburg

 • Geniet van een goedkope Vietnamese vegan lunch bij Loving Hut

Onderweg naar Eiskantine kwam ik dit tentje tegen (het zit schuin tegenover elkaar, goed te combineren dus). Een super schattig, eenvoudig Vietnamees en 100% vegan restaurant.De Loving Hut is een keten welke restaurants over heel de wereld heeft. De formule is simpel en werkt: voor €6,90 heb je een voor- en hoofdgerecht. Budget proof, super gezond, vegan en Vietnamees. Ik bestelde een lemongrass iced tea, springrolls en de Pho Hanoi. Ik houd van super pittig eten dus gooide ik mijn hele schaaltje fijngehakte mini pepertjes in mijn soep. De ober die mijn tafel afruimde zette grote ogen op, en toen ik ze gedag zei wuifde hij naar me: “Bye bye miss really spicy!”  😉

The Loving Hut HamburgThe Loving Hut HamburgThe Loving Hut Hamburg

 • Bezoek de Vintage Market

Houd je van vlooienmarkten, ga dan zeker naar de Flohschanze (Neuer Kamp 30). Hier vind je van alles, van meubels tot kleding, van sieraden tot eten. Een leuk plekje om even rond te struinen voordat je de wijk rond de Marktstraße ingaat!

Flohschanze Hamburg

Loop rond en verdwaal in de straten rondom de Marktstraße. Hier vind je talloze betaalbare design shops (interieur en kleding).  Kijk om je heen en ontdek de vele street art pieces, de vintage shops, de balkonnetjes volgepropt met honderden plantenpotjes – een lust voor het artistieke oog. Het voelt hier echt een beetje aan als Berlijn!
Markt Strabe Hamburg Markt Straße HamburgMarkt Straße HamburgMarkt Straße HamburgMarkt Straße HamburgMarkt Straße HamburgMarkt Straße HamburgMarkt Straße Hamburg

 • Dineer bij CARLS

Als je op zoek bent naar een betaalbaar restaurant waar je heerlijk en een beetje chique kunt dineren – ga naar CARLS restaurant. Het menu is verfijnt en het uitzicht op de haven krijg je er gratis bij.

Dinner at Carls RestaurantCARLS Restaurant HamburgCARLS Restaurant Hamburg

 • Waar overnachten

Ga je naar Hamburg, dan kun je het beste hier overnachten;

Motel One – Prima te betalen, perfecte locatie, comfortabele bedden en een heerlijke rain shower.
Generator Hostel – Goedkoop, goed hostel.
25 Hour Hotel – Hip en happening, wel iets duurder.

Of check Airbnb.com.

Wil je op de hoogte blijven van mijn reistips in realtime? Volg me op Instagram.

 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Lotte schreef:

  Dankjewel voor je tips! Ik had er een paar mee genomen dit weekend naar Hamburg (maar helaas niet aan alles toe gekomen) en verlieft geworden op MarkstraBe en omgeving, dankjewel 🙂

 2. karlien schreef:

  Super tips! Ik ben binnenkort met mijn kleuter in Hamburg en een aantal van deze tips ga ik zeker bezoeken.

Laat een reactie, tip of vraag achter :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s