Recept » Vegan Bananenbrood met Superfoods

Bananenbrood Recept (vegan, suikervrij en glutenvrij)

Bananenbrood met superfoods. Vegan. Glutenvrij. Suikervrij. Delicious. Need I say more? Ok, misschien een beetje:

  • Dit brood wordt gezoet met natuurlijke suikers uit banaan en dadels.
  • Lekker als ontbijt, tussendoortje of als toetje.
  • Het is super makkelijk te maken. Stappen volgen. Kind kan de was doen.

Dankzij het e-book van De Groene Meisjes (hier te bestellen) maakte ik een paar weken geleden dit recept, zoals jullie misschien zagen op mijn Instagram account. Mijn eerste zelfgemaakte bananenbrood. Wat was ik trots ;). Het basisrecept heb ik dus van De Groene Meisjes overgenomen, verder heb ik het recept hier en daar aangepast. Ik heb er bijvoorbeeld iets meer banaan, citroenschil en een paar handjes pistachenoten, walnoten en goji bessen aan toegevoegd. Ook gebruik ik liever geen amandelmelk uit pak, maar gewoon blanke amandelen en water.

Wat heb je nodig voor 1 vegan bananenbrood met superfoods?

  • 5 grote bananen (1 voor de topping)
  • 180 gram havermeel (maal havermout of havervlokken fijn in je blender)
  • 1 theelepel bakpoeder (een zakje ziet er zo uit)
  • 1 eetlepel vanille extract (dat ziet er zo uit)
  • 200 gram verse dadels (op de markt zijn ze goedkoop)
  • 2 handvol pistachenoten
  • 2 handvol goji besjes
  • 1 handvol walnoten
  • 2 handvol rozijnen
  • 1 handvol blanke amandelen en 150 ml water (of 120 ml ongezoete amandeldrank)
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 citroen

Verder;

  • 1 cakevorm (standaard maat)
  • Kokosvet/olie
  • 1 fijne (citrus zest) rasp
  • 1 vijzel
  • Oven (als je begint alvast voorverwarmen op 180 graden)

Hier staat alles stap voor stap beschreven, daaronder zie je hoe dit er allemaal uitziet.

  1. Meng het havermeel met de kaneel, de rozijnen, 1 handvol goji besjes en het bakpoeder in een kom.
  2. Mix de dadels met het vanille extract, de amandelen en 150 ml water in je blender tot een gladde massa.
  3. Prak of kneed (ik vind werken met mijn handen lekker :)) de 4 bananen in een kom tot een gladde massa.
  4. Voeg de inhoud van de kommen (meel + dadels + bananen) samen roer het goed.
  5. Maak in een vijzel de pistachenoten en walnoten wat fijner.
  6. Doe deze nootjes (houd 1 handjevol apart in de vijzel) bij je mix meng alles goed.
  7. Rasp boven je kom met beslag de schil van 1/2 citroen en roer goed.
  8. Voeg 1 handvol goji besjes toe aan restjes in de vijzel, dit is je topping.
  9. Vet de cakevorm in met kokosvet/vaste kokosolie.
  10. Spatel het deeg in de cakevorm en maak dit mooi glad.
  11. Snijd de overgebleven banaan in plakjes
  12. Leg dit (bewaar een paar plakjes) mooi neer op het deeg.
  13. Strooi hier je topping van walnoten, pistachenoten en goji besjes overheen.
  14. Leg hier weer wat plakjes banaan op.
  15. Zet de cakevorm 60 minuten in de oven.
  16. Laat even afkoelen als het klaar is.
  17. Klaar! Heeeerlijk met maple syrup…

Bananenbrood IngredientenBananenbrood (vegan, glutenvrij en suikervrij)Bananenbrood Maken

Meng het havermeel met de kaneel, de rozijnen, 1 handvol goji besjes en het bakpoeder in een kom.

Dadels, amandelen en water mixen

Mix de dadels met het vanille extract, de amandelen en 150 ml water in je blender tot een gladde massa.

Bananen kneden

Prak of kneed (ik vind werken met mijn handen lekker :)) de 4 bananen in een kom tot een gladde massaVoeg vervolgens de inhoud van de kommen (meel + dadels + bananen) samen roer het goed.

Bananenmoes en meel mixenBananenbrood makenBananenbrood maken

Maak in een vijzel de pistachenoten en walnoten wat fijner. Doe deze nootjes (houd 1 handjevol apart in de vijzel) bij je mix meng alles goed. Rasp boven je kom met beslag de schil van 1/2 citroen en roer goed.

Bananenbrood makenBananenbrood makenBananenbrood maken

Voeg dan 1 handvol goji besjes toe aan restjes in de vijzel, dit is je topping. Vet de cakevorm in met kokosvet/vaste kokosolie. Spatel het deeg in de cakevorm en maak dit mooi glad.

Bananenbrood ReceptBananenbrood makenRecept BananenbroodBananenbrood

Snijd de overgebleven banaan in plakjes. Leg dit (bewaar een paar plakjes) mooi neer op het deeg. Strooi hier je topping van walnoten, pistachenoten en goji besjes overheen. Leg hier weer wat plakjes banaan op.

Bananenbrood makenBananenbrood toppingClose Up BananenbroodVegan Bananenbrood (suiker- en glutenvrij)
Zet de cakevorm 60 minuten in de oven op 180 graden.  Vegan Bananenbrood Recept (suikervrij en glutenvrij)
Na 60 minuten is je bananenbrood klaar, laat hem wel nog even afkoelen.Bananenbrood Recept (vegan, suikervrij en glutenvrij)
Super lekker met maple syrup of zelfgemaakte bananenjam… Bananenbrood Recept (vegan, suikervrij en glutenvrij)Bananenbrood Recept (vegan, suikervrij en glutenvrij)Bananenbrood Recept (vegan, suikervrij en glutenvrij)Bananenbrood Recept (vegan, suikervrij en glutenvrij)

Enjoy! Zoals ik al zei, het is heel makkelijk om te maken. Je kunt er ook zelf het e.e.a. aan toevoegen en een beetje met het recept ‘tweaken’. Wel raad ik je aan altijd van de basis uit te gaan: havermeel, bananen, rozijnen, dadels, amandelmelk (of amandelen met water), bakpoeder. kaneel en vanille extract.

Succes met bakken 🙂

Volg me op ook op Pinterest of Instagram voor meer food inspiratie en recepten!

21 reacties Voeg uw reactie toe

  1. ginnygoedkoop schreef:

    Hallo Rosalie, Je maakt me blij met je bananenbroodrecept. Zaterdag geproefd bij je, superlekker. Bedankt, Grtz Ginny

    1. Rosalie Ruardy schreef:

      Hey, wat super leuk om te horen! Bedankt voor je berichtje en succes met bakken :).

  2. Anita schreef:

    Ziet er ontzettend goed uit. Ga ik zeker een keer proberen! Zie alleen nergens staan hoe hoog de oven moet

    1. Rosalie Ruardy schreef:

      Bedankt!! 180 graden 🙂

  3. Hester schreef:

    Prachtig brood met allemaal gezonde en lekkere ingrediënten! Ga hem zeker een keer maken!
    Ik vraag me alleen af waarom je bakpoeder van Dr. Oetker gebruikt… zie dit artikel http://www.roosgoesgreen.nl/voeding/bakpoeder-van-luchtig-tot-giftig/

    1. Rosalie Ruardy schreef:

      Bedankt!! Eigenlijk omdat ik niets anders voor handen had en bakpoeder uberhaupt nog nooit gebruikt had.. Ik ga het doorlezen en misschien wel aanpassen!

  4. Marije schreef:

    Hai 🙂 Dat ziet er echt goed uit! Ik vroeg me af of je het brood ook kunt invriezen in plakjes?

    1. Rosalie Ruardy schreef:

      Hey, ja dat kan :). Goed idee!

  5. Mariska schreef:

    Vandaag dit brood gemaakt en ik moet zeggen; het smaakt verrukkelijk!

    1. Rosalie Ruardy schreef:

      Ahh super leuk om te horen 🙂 ga binnenkort een variant maken met perzik en mango, stay tuned 😉

  6. Tessa schreef:

    Kan je dit ook zonder bakpoeder maken?

    1. Rosalie Ruardy schreef:

      Heb het even opgezocht; je schijnt het te kunnen vervangen door zuiveringszout en een eetlepel citroensap… Helemaal niet gebruiken kan ook, dan wordt het wel iets minder luchtig. Schijnt dat een geklopt ei toevoegen (als je geen vegan bent) ook kan helpen bij het luchtiger maken. In plaats van ei kun je ook gebroken lijnzaad gebruiken. Met deze vervangers heb ik geen ervaring dus dat wordt dan zelf een beetje experimenteren :).

      1. Tessa schreef:

        Super, dankjewel! Ik ga hem straks maken met een geklopt ei en een klein beetje gebroken lijnzaad. Ik laat je weten hoe hij geworden is. (:

  7. Tessa schreef:

    Hij is heerlijk! Heb er ook een klein beetje lijnzaad doorheen gedaan, uiteindelijk geen ei want was bang dat hij dan te droog zou worden.

  8. Tessa schreef:

    Hij is heerlijk! Heb er een klein beetje lijnzaad doorheen gedaan, uiteindelijk geen ei want was bang dat hij dan te droog zou worden.

  9. fany schreef:

    Wat een lekker gezond bananenbrood,ben je onmiddellijk gaan volgen op Pinterest!

  10. fany schreef:

    oh ja ik heb wijnsteenbakpoeder gebruikt en ook dat gaat goed,heerlijk,net goedgekeurd door vriend en mezelf!

Laat een reactie, tip of vraag achter :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s